postcodeloterijDe Postcodeloterij werd in 1989 opgericht door Boudewijn Poelmann, Frank Leeman, Simon Jelsma en Herman de Jong. Het is een Nederlandse loterij die onderdeel is van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen net als de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij.

Novamedia is de bedenker en tevens eigenaar van de Nationale Postcode Loterij, alsmede van het concept, en voert de directie over de loterij in Nederland, Engeland en Zweden. De Goede Doelen Loterijen zijn opgericht met het idee geld op te halen voor goede doelen welke bijdragen aan een betere wereld. De vergunning van de Kansspel autoriteit van de Postcode Loterij omvat een clausule waarin staat dat 50 procent van de inkomsten van de verkoop van de loten bestemd is voor welzijn- en gezondheid organisaties (VriendenLoterij), cultureel erfgoed behouden in Nederland (BankGiro Loterij) en mens- en natuurorganisaties (Postcode Loterij). De helft van dat geld wordt verdeeld onder een door de overheid samengestelde lijst van organisaties.

Meedoen met de Postcodeloterij, goed voor iedereen!

Het grootste deel van de opbrengst gaat naar Stichting DOEN welke in 1991 door de Postcodeloterij zelf werd opgericht en welke via een BV verschillende bedrijven steunt welke een bijdrage leveren aan de sociale en creatieve samenleving. Andere goede doelen welke worden gesteunt door de Postcode Loterij zijn:

  • UNICEF, Oxfam Novib, Artsen zonder Grenzen, Vereniging Natuurmonumenten,
  • Oranje Fonds, Skanfonds, Wereld Natuur Fonds en VluchtelingenWerk Nederland.

In 2013 haalde de Postcode Loterij meer dan 302 miljoen euro op voor goede doelen.

Loten kopen voor de Nationale PostcodeLoterij kan ook online

Wanneer je loten online kopen wilt van de Postcode Loterij dan kost dat €12,50 per maand, dat is inclusief de StraatprijsVerdubbelaar ter waarde van €1,25. Het gros van de opbrengst van deze loten gaat naar goede doelen en de prijzenpot (85 procent). Je kunt een abonnement op ieder gewenst moment opzeggen. (Bezoek nu de website – KLIK HIER)

Je kunt ook voor bepaalde trekkingen losse loten kopen van de PostcodeLoterij via internet. Je betaalt deze dan met iDeal en je afschrift dient dan als bewijs. Wanneer je een lot koopt geef je je adres op zodat hier gewonnen prijzen naar toe verzonden kunnen worden. Dit is een automatisch proces en hoef je dus niet in de gaten te houden. Ook eventueel gewonnen geld wordt automatisch naar je overgeboekt. Uitslagen staan op de website van de Postcode Loterij.

Prijzen winnen met je postcode, makkelijker gaat het niet worden

Met de Postcode Loterij kun je geld winnen, maar je kunt ook andere prijzen winnen. In alle uitingen van de Postcode Loterij zijn de genoemde prijzen brutoprijzen, dat wil zeggen dat je bij alle prijzen groter dan 454 euro nog 29% kansspelbelasting moet betalen.

De meest bekende prijzen van de PostcodeLoterij is de straatprijs. Met deze prijs wordt er iedere week een prijs uitgereikt op één specifieke postcode. Iedere deelnemer binnen die postcode wint dan 12.500 euro per lot óf als je met de verdubbelaar mee speelt (welke 1,25 euro per lot extra kost) win je 25.000 euro per lot. Naast de geldprijs is er ook een winnaar in diezelfde postcode die een auto wint.

Uitreikingen van de straatprijzen zijn in de televisie programma’s van de PostcodeLoterij te zien waarin Gaston Starreveld, de ambassadeur van de van dit lotenspel, de prijzen uitreikt. Televisie programma’s van de loterij zijn onder andere Koffietijd, Eén tegen 100. Daarnaast is de Lotto ook live te zien op TV.

Waar gaat de volgende Postcode Kanjer vallen… bij jou?!

Sinds 1996 is de Postcode Kanjer de bekendste en tevens de grootste prijs van de Postcode Loterij. In de Kanjer worden meerdere miljoenen als prijs weggegeven en valt meerdere keren per jaar. In 2014 viel de Postcode Kanjer in december in de wijk Gaasperdam in Amsterdam en bedroeg 49,7 miljoen euro.

Wanneer de Postcode Kanjer valt dan gaat de verdeling als volgt:

  • Iedere deelnemer van de PostcodeLoterij en de eerste 4 winnende cijfer (wijkcode) in het lot heeft verdelen de helft van de miljoenen prijs;
  • Deelnemers aan de ‘Loterij der Postcodes’ met de eerste 4 winnende cijfers én de bijbehorende letters (postcode) verdelen de andere helft van de miljoenen prijs. De verdeling vindt dan op basis van het aantal Kanjerpunten plaats;
  • Kanjerpunten zijn te omschrijven als een soort spaarpunten. Iedere deelnemer die meespeelt krijgt voor iedere trekking een Kanjerpunt. Ieder jaar begint de telling van het aantal Kanjerpunten opnieuw. Voor de trekking van de prijzenpot uit de Postcode Kanjer kunnen deelnemers maximaal 14 Kanjerpunten per lot sparen. Des te langer je mee speelt, des meer groter je aandeel is in de uiteindelijke hoofdprijs.

Elke maand meespelen met de Nationale Postcodeloterij

De PostcodeLoterij heeft 12 maandelijkse trekkingen en twee extra trekkingen per jaar. Van die twaalf maandelijkse trekkingen zijn er twee Postcode Kanjer trekkingen. Extra trekkingen hebben een ander prijzenpakket en bevatten bijzondere prijzen. Wanneer je nu deelnemer wordt van de Postcode Loterij dan doe je automatisch mee met 14 trekkingen.

Deelname aan de PostcodeLoterij is erg spannend, want iedere maand kan de hoofdprijs op jouw postcode vallen. Om in de prijzen te vallen met de Postcode Kanjer hangt enorm af met het aantal mensen dat in jouw postcode mee speelt. Des te meer loten er meespelen, des te groter de kans dat je samen in de prijzen valt. Valt jouw postcode in de prijzen? Dan moet je de geldprijs delen.

In 2014 deden ongeveer 2,5 miljoen mensen mee aan de Postcode Loterij, toen zijn er tijdens de 14 trekkingen 8,3 miljoen prijzen verdeeld. 363.080 deelnemers wonnen een of meerdere prijzen waardoor we voor de Postcodeloterij op een winkans per trekking van 1 op 7 komen.