lottoLotto – De eerste trekking van de Lotto vond op 1 september 1974 plaats. Naast geldprijzen kon men destijds ook kiezen uit een auto, huis of echt goud. Tegenwoordig is de Jackpot van de Lotto minimaal 7,5 miljoen euro of meer!

Lotto is een loterij waarbij deelnemers zélf hun nummers bepalen en is bedacht door Lothar Lammers uit Duitsland. Het spel is voornamelijk bekend vanwege de genummerde ballen waar het winnende lot uiteindelijk mee wordt gevormd.

De Lotto kun je in heel Europa op nationaal niveau spelen

In Europa hebben een aantal landen een eigen Lotto, met name in Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland is naast de Staatsloterij de Lotto erg populair. In Nederland kun je 6 nummers aankruisen tussen 1 tot en met 45 terwijl je tot september 2011 maar met 42 nummers mee kon spelen in België. In de jaren tachtig en negentig kon je in Nederland kiezen uit 40 getallen en werd er iedere week een winnaar getrokken.

Vandaag de dag is het een simpel, maar heel populair spel waar veel mensen aan deelnemen. Naast deze spelvorm kennen we ook andere merken van de organisatie, namelijk de 4\5, Lucky Day, Toto, Krasloten en de Eurojackpot. Allemaal merken van de Stichting De Nationale Sporttotalisator.

Goede doelen die de Lotto helpt door financiële steun

Lotto doneert ieder jaar miljoenen aan de Nederlandse maatschappij. Wanneer je deelneemt dan maak je kans op een enorm hoge jackpot, maar draag je ook bij aan het werk van 19 goede doelen. Deze goede doelen zetten zich in op het gebied van spot, volksgezondheid, cultuur en maatschappelijk welzijn.

Inzet voor de sport en goede doelen

Het grootste gedeelte van de winst van de Lotto loten online wordt uitgegeven aan sport. Sinds de oprichting in 1961 van de stichting is er al bijna 1,5 miljard euro aan de sport gedoneerd via de NOC*NSF. Niet alleen topsport ziet daar veel geld van, ook breedtesport en talentontwikkeling ontvangen een grote bijdrage.

Daarnaast is er sinds de oprichting van de stichting al 600 miljoen euro uitgegeven aan andere goede doelen.

Meespelen met de Lotto kan ook online

Meespelen met de Lotto is erg makkelijk. Je kiest 6 getallen tussen 1 en 45 en kiest een Jackpotkleur. Je speelt me voor twee euro per lot en maakt daarmee kans op minimaal 7,5 miljoen euro óf een van de andere prijzen. Meespelen kan door een lot te kopen in de winkel of via de website.

De trekkingen van de Lotto balletjes

Iedere zaterdag trekt de notaris de zes winnende getallen én de kleur. Iedere zaterdag wordt de uitslag om 23:00 uur bekend gemaakt op SBS en staat de uitslag vanaf 20:00 uur op teletekst 555 (NOS). Ook is de uitslag natuurlijk te vinden op de website van de Lotto.

Meedoen met de Super Zaterdag

Iedere maand wordt er op de laatste zaterdag een zogeheten Super Zaterdag gehouden. Er is dan niet één trekking, maar er zijn dan twee trekkingen. Je speelt voor twee euro per lot, per trekking mee en maak je twee keer kans op de jackpot, de hoofdprijs en nog een hoop andere prijzen.

Winkans bij het bekende spel met de ballen

Speel mee met zes getallen die je zelf uit kunt zoeken tussen 1 en 45, alsmede een van de 6 beschikbare kleuren. Heb je alle getallen én de kleur goed dan win je de jackpot.

De winkans van de Lotto is als volgt:

  • 1e draai: 6/45 kans dat je het 1e getal goed hebt
  • 2e draai: 5/44 kan dat je het 2e getal goed hebt
  • 3e draai: 4/43 kans dat je het 3e getal goed hebt
  • 4e draai: 3/42 kans dat je het 4e getal goed hebt
  • 5e draai: 2/41 kans dat je het 5e getal goed hebt
  • 6e draai: 1/40 kans dat je het 6e getal goed hebt
  • 7. draai van de Kleur: 1/6 kans dat je de kleur goed hebt

Alles bij elkaar is de winkans 1 op 49 miljoen per trekking om de Jackpot te winnen, maar er zijn natuurlijk ook kleine prijzen die je kunt winnen als je meedoet. Het motto is dat iedereen die meespeelt wint!

Lotto is qua winkans dus niet een van de meest lucratieve loterijen, maar áls je wint dan win je wel groots. En dat is de spanning waarvoor de meeste mensen meespelen. Je wint minimaal 7,5 miljoen euro als je de Jackpot weet te winnen en daar kun je een hele hoop leuke dingen mee doen. Iets waar we allemaal wel eens van hebben gedroomd. En als je niet meespeelt, dan win je in elk geval niet. Dan kun je maar beter die kans van 1 op 49 miljoen vastpakken.